Thursday, September 14, 2006

Cum sa ...


Sa-mi permit, sa nu-mi permit?


Nu urlati, nu dati cu pietre, stiu la ce va ganditi cu totii, dar tot am sa scriu cateva randuri despre: "Cum sa faci poze la nunti" :b

Subiectul a mai fost abordat, cu text la misto si poze bestiale atasate care as minti daca as spune ca nu m-au influentat intr-o oarecare masura.

Bun, nunta: am vazut undeva pe un site de fotografie sloganul: "would you trust forever to anyone?" Era o reclama, bineinteles, la o oferta de fotografie de nunta. Apoi am stat si m-am gandit: pe la noi CHIAR se incredinteaza 'imortalizarea' acestor amintiri to 'anyone'. Ca sa n zic "no one".

De ce? De ce este ATAT de important filmul de la nunta iar pozele sunt pe locul paishpe? Garantez ca acea caseta/CD/DVD va fi vizionata dal capo al fine exact si fix O SINGURA DATA cand proaspetii casatoriti o/il vor primi de la 'montaj'. In rest, ce poate fi mai placut si frumos decat sa arati 'oricui' albumul tau de nunta? Repet: ALBUM DE NUNTA, nu POZELE DE LA NUNTA. Aici se pare ca mai nimeni nu face diferenta. Chiar ne pasa cum sorbea unchiu Gelu din ciorba? Sau cum a fost umilit mirele pentru a-si rascumpara mireasa furata? Chiar nu vrea nimeni un album decent care sa sarbatoreasca acest eveniment si peste care sa se uite oricand cu placere si sa-si reaminteasca clipele de bucurie?

Poate pentru ca zilele/saptamanile dinaintea unei nunti la noi inseamna un chin groaznic pentru miri care trebuie sa alerge de colo-colo sa rezolve totul pe ultima suta de metri, isi incep nunta rupti de oboseala, fara nici un chef de "petrecere", mai ales ca trebuie sa stea pana la 5 dimineata cu ochii-n gura dupa ultimul invitat care refuza sa plece pana nu termina lupta care a inceput-o cu a paishpea sticla de coniac sau whisky.

Poate pentru ca mirii "uita" sa se mai simta si bine, de cate-si-mai-cate mai trebuie sa faca, "de ochii lumii" si ca sa "iasa totul bine" ca sa nu "le iasa vorbe" pe urma. :-w

Nu-mi place sa fac poze la nunti. Am facut, la doua, vara asta pentru doi prieteni care-mi sunt foarte dragi si care stiam ca vor aprecia faptul ca m-am straduit sa iasa ceva. Sper ca ambii isi vor putea incropi un album de nunta decent cu pozele pe care le-am facut si de care sa se bucure si peste care sa se uite cu placere peste ani.



Deci, pana la urma, cum facem poze la nunti? Nu o sa va scriu aici despre echipament, desi joaca si acesta rolul sau. Poate cel mai important aspect este lucrul cu oamenii. Trebuie sa poti sa-i extragi pentru cateva clipiri din stresul si anxietatea la care sunt supusi in momentele respective. Daca nu reusesti asta, se va vedea pe poze care vor fi lipsite de orice caldura sau atmosfera. Candoarea momentelor premergatoare este cu totul deosebita si rar vei putea sa surprinzi astfel de momente ne-regizate. Unghiurile de abordare trebuie sa fie cat mai ne-comune, perspectivele ori foarte largi ori foarte inguste impresioneaza. Decorul trebuie exploatat la maxim. Daca aveti posibilitatea de a ajunge intr-o locatie deosebita pentru poze nu ezitati. Efortul va merita pe deplin, chiar daca va rapiti o zi speciala pentru asa ceva. Pana la urma realizati niste amintiri care trebuie sa tina o viata, nu?


poze poza fotografie fotografii nunta nunti

poze poza fotografie fotografii nunta nunti
poze poza fotografie fotografii nunta nunti
poze poza fotografie fotografii nunta nunti
poze poza fotografie fotografii nunta nunti
poze poza fotografie fotografii nunta nunti
poze poza fotografie fotografii nunta nunti
poze poza fotografie fotografii nunta nunti
poze poza fotografie fotografii nunta nunti

26 comments:

Anonymous said...

Fotografiile postate de tine sunt mai mult decat super .Sunt artistice. Sunt convins ca oricine ar dori sa te aiba fotograt la nunta lui, plus ca am mai vazut si altele in afara de astea. Stiu ca le poti face si pe cele "oficiale" foarte usor, caci tehnica o stapanesti.

Mir, computergames.ro

Anonymous said...

Sunt poze care rar cam vezi.Eu sunt din Bacau si stiu numai unul care face si el ceva in genul tau,oricum bafta in continuare.Mai posteaza ceva.

Anonymous said...

ceea ce vad eu aici pot numi intr-adevar "fotografii" de nunta; in afara de foarte putine site-uri unde am mai vazut asa ceva, pe la noi se obisnuieste sa se faca poze de nunta ... si cam atat. Cat despre partea cu filmul, sa-ti zic sincer? am dat o caruta de bani pe un film de 4 ore de la nunta mea la care nici eu nu am avut chef sa il vad pe tot cap-coada. Si a fost nunta mea; ce sa mai zic sa ma uit la nunta altcuiva atatea ore. O sa ma pun eu frumos la calculator si imi fac un montaj de 10-15 minute, eventual pe o coloana sonora, in care sa am cele mai frumoase momente surprinse - si atunci vor fi foarte multi care isi vor face o idee cum a fost la nunta mea.
Deci, cam asta e cu fotografiile vs. filmul de la nunta; poate se vor mai schimba si la noi oamenii, eu unul abia astept acel moment

Anonymous said...

hehe
daca iti zic.. chiar ma gandeam cand i-am vazut trecand ... "altii care poate nu o sa aiba mare lucru intr-un album de nunta"; sunt norocosi :)pozele sunt superbe.
nu-i cunosc, intamplarea a facut sa fiu printre cei care populau casutele din dumbrava la sfarsitul lui august. atunci au avut cununia religioasa, daca nu ma inseala memoria vizuala.
felicitari fotografului!

Alecu said...

multumesc mult pentru aprecieri. surprinzator, la luni bune dupa nunta mai primesc felicitari pentru poze, si la fel si miri.

Anonymous said...

Sunt de excepţie, grig_jr!
Nici nu ştiu care să spun că-mi place mai mult.
Prima pune în ‘dialog’ umerii goi, în plină lumină, simbol al puterii de-a acţiona şi al libertăţii de expresie, cu acel şnuruleţ care strânge corsetul.Dar corsetul e superb, iar gestul delicat.:)
Lumina şi culorile fac ca imaginea să aibă un aspect ‘translucid’.
Îmi place mult şi 3, e grozavă casa-căpiţă!
Mireasă în rochie extravagantă într-un decor de o simplitate şi o naturaleţe extreme – e o imagine care mă duce cu gândul la melodiile Evei Cassidy- o voce senzaţională pe fondul vibraţiilor discrete ale coardelor unei ghitare.
Cele de lângă moara de vânt au un aer romantic, visător.Preferata mea e aceea în care mireasa e ‘în continuarea’ unuia din braţele morii.Îmi imaginez cum vântul se stârneşte brusc şi o ridică uşor în aer, cu rochia şi parura fluturând.
E sugestivă roata, cu fâşiile triunghiulare de pânză albă, pregătită să se învârtească asemeni unui ceasornic care măsoară timpul după alte reguli decât unul obişnuit.
Am senzaţia că l-am văzut undeva pe mire ori seamănă foarte bine cu cineva, dar nu ştiu cu cine.Parcă şi pe ea am văzut-o undeva, dar e posibil să-mi joace memoria feste.
Spui că primeşti încă felicitări, e normal, adaug şi eu un rând.:)Fotografiile sunt sunt something else!:)

Cinezee said...

am citit ..ca nu faci ..poze ...de nunta ....dar putem cumva vorbi sa imi dai sfaturi...intamplator am oki format ptr fotografii ..yo nu doresc poze...eu doresc...album ....exact cum ai sulinitat si tu ....sper...cand vei citi....sa imi poti da macar un raspuns ....inca o data multumesc anticipat

Anonymous said...

himm !!!

cu doar 2 nunti nu mi se pare ca esti chiar ca in masura sa dai sfaturi. eu activez de 11 ani pe piata ca fotograf si nu gasesc nimic deosebit la pozele tale. sint facut la muzeul satului sint stingaci facute, nu au corectii de culoare facute (balansul de alb) etc etc. iar perechea de miri dpdv al frumusetii fizice nu sint cea mai potrivita alegere.
dar acum vorba aia ce sa alegi din 2 nunti ?
nelu

Alecu said...

1. Sunt in masura sa scriu ABSOLUT TOT ce vreau pe blogul personal. Citeste doar cine vrea, nu oblig pe nimeni.

2. Este cvasi-irelevant de cat timp activezi in domeniu. Am vazut lucrari varza de la oameni care fac asta de o viata. Lucrarile proprii vorbesc, nu anii de practicare. Commenturi anonime sunt usor de lasat, un link catre un portofoliu propriu este mai greu.

3. Aceste fotografii nu au fost realizate sa te incante pe tine. Au fost realizate sa-i incate pe mirii care ITI GARANTEZ ca sunt EXTREM de incantati de ele. Scop atins!

4. Verifica-ti monitorul la calibrarile de culoare. Pe de alta parte, nu e OBLIGATORIU ca balansul de alb sa fie facut "milimetric". Depinde ce efect urmaresti sa evidentiezi cu cadrul respectiv.

5. Frumusetea mirilor a fost data de mama natura. Nu stiu daca un comentariu legat de acest aspect isi are locul intr-o critica de fotografie, trecand peste si presupunand ca nu ma simt lezat de faptul ca mi-ai facut prietenii urati.

6. Nu am "la activ" multe nunti pentru ca nu ma atrage acest aspect, IN PRINCIAPAL de frica de a fi catalogat si inclus in marea masa de "pozografi de nunti" care nu urmaresc decat cantitatea in detrimentul calitatii. Am pozat nunti pentru oameni deosebiti, care-mi sunt dragi si apropiati.

7. Fotografiile sunt departe de a fi perfecte, observatii si critici mai pertiente am CHIAR eu la ele si merg putin mai departe de "asptectul fizic al mirilor". Critici si observatii la fotografiile mele accept cu cel mai mare drag si dorinta de a invata, atata timp cat stiu ca cel care mi le aduce are o compenta in aceasta directie. Din pacate pana acum mi-ai demonstrat doar ca stii sa jignesti fara a aduce nimic constructiv.

N-am nici un interes sa transform "discutia" intr-o masurare de muschi, iti multumesc frumos pentru comentariu si-ti urez o zi frumoasa si o continuare cat mai glorioasa a prolificei cariere de 11 ani de pozograf de nunti. TE ASIGUR ca drumurile noastre nu se vor intersecta ever, ne-avand ABSOLUT nici o intentie in a ma dezvotlta in aceasta directie a fotografiei.

Anonymous said...

Pozele sunt BUNE - ma refer in primul rind la IDEI.

Sunt multi asa-zishi pseudo"profi" de pozografi de nunta care au o lista de poze pe care tre s-o faca la o nunta. Si nu-si pun Cenusiul in lucru ca sa faca ceva inedit, si nu bla-bla-bla

Sebastian said...

Doresc sa incep prin a spune ca ti-am gasit site-ul intamplator. Sunt un mare amator de fotografie, dar care inca nu poseda mijloacele de a o practica. Motivele sunt neimportante. Dar tin sa precizez ca mi-ai lasat o impresie foarte buna. Esti pasionat si indragostit de ceea ce faci, iar asta se vede in pozele realizate. Si poate mai mult decat atata, te indragostesti de obiectul sau fundalul pe care il imortalizezi in cadru, lucra esential dupa parerea mea. Tin sa iti spun ca apreciez ceea ce faci, iar parerile celor rau intentionati n-au de ce sa te lezeze. Ignorance is bliss. Rescpect si sper sa aduci cat mai multe lucruri noi pe site sau blog. :P

Anonymous said...

Tare faine cadrele tale. Numai sa ne spui si noua care te stim ce si cum se face, asa mai la low level :P

Anonymous said...

buna...as vrea sa stiu daca pozele postate sunt modificate cu anumite programe sau sunt originale pur si simplu.multumesc(raluca)

Alecu said...

Daca ma intrebi daca le-am schimabat capurile si daca fotografiile sunt facute in studio si suprapuse mai tarziu cu decorurile, raspunsul este NU.

Daca ma intrebi daca fotografiile au fost corectate in culoare, contrast etc, raspunsul este DA. Orice fotograf care se respecta nu-si poate permite sa expuna un cadru fara sa-l aranjeze astfel incat sa arate cat mai bine.

Pe vremuri, aceste reglaje le facea automat masina de la laboratorul foto, fara prea mult control din partea fotografului, de unde si expresia "asa au 'iesit'". Acum, acest proces poate fi foarte usor controlat pe calculator.

Procesul de "creere" a unei fotografii nu se incheie in momentul in care ai apasat pe butonul de declansare. Nu esti nici macar la jumate. Munca grea vine DUPA, in camera obscura sau in fata calculatorului (sau "camera obscura digitala" cum mai este numit) :p

Unul din motivele pentru care "Camerele Compacte" au devenit fenomen de masa este ca ele fac singure aceasta munca intr-un mod transparent pentru utilizator, dar sa nu crezi ca o poza facuta cu o compacta este "mai originala" decat una "procesata pe calculator". Difera doar CINE face procesarea: camera sau utilizatorul.

M-am lungit? Probabil, dar poate am reusit sa raspund la intrebare cu mai mult decat un simplu DA sau NU. Sau decat cu cel mai simplu desi non-elocvent raspuns posibil: Orice cadru fotografic a suferit undeva pe drum, intr-un fel sau altul o modificare. Suntem sortiti sa "mintim" realitatea din momentul in care apasam pe butonul de delcansare. Noroc ca scopul fotografiei este altul :p

Anonymous said...

imi pare rau sa zic dar nea Nelu de mai sus, cel cu "11 ani experienta", este un mare complexat.. M-am pus si eu in locul tau si e bataie de joc ce spune el acolo.. sau mai degraba CUM spune..

E drept ca sunt si fotografii de nunta mai bune decat ale tale, insa in niciun caz nu trebuie dat cu noroi in niste cadre care sunt peste 90% din ce fac "pozarii" nostri. Felicitari pt munca ta, si sper sa am si eu asa rezultate in curand (vine si la mine fix a doua nunta, tot asa pt o prietena :) )

dionysos_11

Alecu said...

Merci mult de comment si aprecieri. Sunt mii de artisti care fac minuni pe la nunti. Rasfoiesc tone de portofolii online cu cea mai profunda admiratie si respect. Singurul lucru care ma bucura este ca mai rasfoiesc din cand in cand aceste fotografii de acu doi ani de zile si inca nu imi e rusine de ele.

Poate daca timpul liber imi va permite, le voi mai improspata, suntem in 2008, pana la urma :D

Anonymous said...

Impresionant!!!!
Nu credeam ca o sa vad asa imagini!!!
Bravo.
Nicu (fost coleg de poli)
cum ne vedem? am si eu un evenim. la anul si mi-ar prinde bine o consiliere de la un specialist.
Bravo !!!!! tine'o tot ashe!!!!

Anonymous said...

Se cam potrivesc mirele si mireassa ;)

sarah0815 said...

Dupa ce am rasfoit blogul tau am vazut imagini care intr-adevar transmit ceva, care iti dau un sentiment. N-am vazut multe la viata mea, insa e deja evident pentru orice ochi, antrenat sau nu, ca te "descurci" mult mai bine decat alti pozari ce-si bat joc de nuntile la care au fost invitati. Mai rau e ca mirii se lasa pe mana unor asemenea oameni neseriosi. Imi plac cadrele, nuantele si sentimentul general pe care-l transmit. Ma intreb cum ar arata pe hartie metalica, printate intr-un album 30x40, legat in piele:X. Superb e un cuvant umil pentru ceea ce faci. Eu doar visez s-ajung acolo unde altii ca tine au ajuns de mult...

Anonymous said...

Salut

Intamplator am dat de blogul tau. Sunt si eu un umil pasionat de fotografie, de aceea sper sa nu te supere spusele mel. Fotografiile tale de pe blog sunt foarte bune, cele de nunta insa nu m-au incantat, nu pot spune ca sunt rele, cu siguranta ai da clasa unui numar de peste 90% dintre fotografii de nunta din RO si poate si din alte parti. Dar nu sunt nici macar 25% din ceea ce am vazut pe blogul tau. Si pentru a nu fi acuzat ca dau doar cu piatra, vreau sa-ti arat ce consider intr-adevar senzational...http://www.douggordonworkshops.com/#/galleries/Gallery/Gallery%20I/7. Evident onorariul de aproximativ 25.000 USD ne face sa ne multumim si cu ceea ce avem...

Alecu said...

Multumesc mult pentru comment si aprecieri, desi nu cred ca am afirmat pe undeva ca as fii vreun zeu in ale fotografiei. Probabil ca e PREA mult simplul fapt ca mi-am permis niste observatii pe marginea subiectului. Pe de alta parte, vreau sa-mi rezerv dreptul sa scriu TOT ce vreau aici.
Fotografiile de aici sunt realizate in 2006 si-mi sunt foarte dragi si doar din cauza ca cei doi protagonisti imi sunt prieteni dragi. De atunci nu stiu daca am mai evoluat sau involuat, dar uite cateva chestii pe care le-am mai facut de atunci: www.shootingdreams.deviantart.com .
Despre linkul tau pot sa spun doar ca sunt in .ro cativa fotografi extrem de talentati care produc rezultate CEL PUTIN la fel de exceptionale.
Take care,
Alecu

Anonymous said...

Nu inteleg de unde supararea. Mi-am spus parerea, nu am afirmat ca te crezi vreun guru. Dar ma rog sa stii sa primesti o critica care nu era deloc distructiva, e si asta o calitate.

Alecu said...

Nu era nici o suparare. Mi-am permis doar sa-ti raspund.

Si sa stii sa faci o "critica" VS "niste pareri personale" e SI aia o calitate :D

Take care,
Alecu

Edy said...

Trec peste fotografii.. bune , rele asta e. De gustibus non disputandum.
Cel mai tare din tot postul asta.. este comentariul din deschidere. Bravo Alecu! In cateva cuvinte ai punctat exact ce trebuia iar la intrebarea DE CE romanii se dau in vant dupa "Filmare" iar fotografiile sunt fara importanta.. am un singur raspuns : Romanul sufera sa se vada la Tv frate ! Se vrea "vedeta" :)) cu toate ca dvd-ul cu respectiva inregistrare.. va acumula praf ani la rand.. iar in cele din urma se va uita pe unde e pus.
Nu exista la noi o cultura fotografica pe acest segment daca pot sa zic asa.. nici nu este cine sa o promoveze. La noi.. orice individ pus pe fapte, cumpara aparatura (nu neaparat performanta, dar voluminoasa.. sa para "profi" si astfel sa-si justifice oarecum preturile PIPERATE pe care le practica) si se declara fotograf. Nu mai poti respira de "fotografii" astia !

Persoanei care a postat inainte mea.. cel cu link-ul pt Doug Gordon.. am doar atat de zis "Chiar daca ai ochii larg deschisi.. prietene, ai impresia ca poti vedea?" Urasc pozele care nu respecta perspectiva pe orizontala !! Daca prin asta se vrea a fi "artistice" atunci eu nu vreau arta asta !

De asemenea.. prea mult blur strica.. Abia se disting persoanele din cadru. Artistic ? Bleah.. poate, dar in mod sigur nu foarte practic iar pretul este total nejustificat.

joita lucian said...

Fotografie de nunta nu-i un lucru tocmai usor,iti trebuie imaginatie sa faci ceva artistic de exemplu in spatele blocului cu mirele si mireasa,asta in ideea in care esti fotograf nu "pozar",Fac fotografie de nunta de 6 ani,nu sunt eu mare priceput dar,sunt peste multi recunosc mai am de invat multe

Anonymous said...

primele 2 sint geniale! restul...