Wednesday, June 24, 2009

Viata la mana a doua

De ceva vreme trec aproape zilnic pe langa un magazin de haine second hand. Si de fiecare daca imi zic: "mai rezista aici magazinul asta?". Si se pare ca da, probabil le merge chiar bine, din moment ce nu s-a inchis de luni de zile. In schimb s-au inchis multe alte magazine si daca stau putin sa ma gandesc n-ar trebui sa ma mire deloc:

Pana la urma noi am inventat programul "Rabla" in Europa de Vest importand toate gunoaiele 3rd, 4th si 5th hand ale nemtilor si francezilor. Tot la noi infloresc site-urile de anunturi de vanzare/cumparare de unde te poti aproviziona cu ORICE de la articole pentru bebelusi, jucarii, pana electronice si electrocasnice, calculatoare, monitoare, telefoane sau mobila.

Daca mergi in weekend la ocska vei putea vedea vieti intregi rasfirate pe paturi si musamale puse la vanzare. Tot ce-au adunat oamenii prin pivnite si poduri sunt intinse pentru a forma un peisaj dezolant de rasaduri cu rasnite, prajitoare, mixere, console de jocuri pe televizor, ceasuri, tablouri, vegeta, cizme, fitinguri, rulmenti, biblelouri, planetare, monede, tufisuri de incarcatoare si transformatoare sau cabluri de dus, dealuri de lenjerie, bluze si geci de te furnica pielea doar cand te uiti la consatenii tai care sapa prin ele.

Cele mai de succes emisiuni autohtone sunt cele de tip "reality show". Oamenii vor sa vada alti oameni obisnuiti, ca ei, pusi in situatii deosebite, extraordinare. Totul e bine si frumos cat timp nu sunt ei. Trairi la mana a doua. Emotii second hand. Iar cei care sunt dispusi, dintr-un exhibitionism retard, sa iasa in fata, devin instant vedete si modele pentru restul maselor. Trairile si experientele lor devin un "bun" public, tranzactionat ca la piata pentru ca toata lumea sa poata trai o bucatica de viata second hand.6 comments:

Cien di Ascentis said...

Am inchis pentru o clipa ochii si m-am imaginat miriapod, iar de fiecare data cand ajungeam la ultima mana imi dadeam seama ce trai bun aveam la mana a doua. Acum totul e imaterial, imaginar, ipotetic. O minte golita de material si plina de himere. Ce n-as da, macar la mana a patra sa ma fi oprit ....

bibi said...

Ce mai stii de Alexandra Sandu? Lipseste de aproape o luna de pe blog.

Andi Popescu said...

E la Roma... :)

Alecu said...

E vara, inevitabil vor scadea activitatile blogaristice :D

Mutari said...

Merge bine afacerea cu secondul. Apar parca in fiecare luna niste magazine noi.. Si pe criza ma gandesc ca din ce in ce mai multa lume trece la second. Viata e grea

Anonymous said...

frumoasa serie:)