Thursday, February 14, 2008

Romanii si turismul – Partea a Treia



Zboruri se anuleaza peste tot in lume. Asa se intampla iarna, e normal. Aeroporturi mari din lume stau inchise zeci de ore din cauza conditiilor meteorlogice. Am vazut pe CNN sau EuroNews imagini cu oameni asteptand sau dormind pe bagaje, citind etc. N-am vazut pe niciunul sa se inghesuie in fata camerei de fimat sa urle ca nu-i baga nimeni in seama. Ah, ba da! Am vazut! Pe ceva de genul "Aeroportul International Targu Cucu" (da, exista), 10 "pasageri" cu ochii injectati urland ca nu-i baga nimeni in seama, ca li s-a amanat cursa si nu stiu nimic. NU STII SA CITESTI TABELA ELECTRONICA? Informatiile disponibile tuturor nu-ti sunt de ajuns? De ce ai crede ca ai dreptul la tratament preferential? Cine sa te bage in seama daca aeroportul e inchis? Compania ti-a vandut biletul, n-are nici o vina ca e ceata si nu are nici o obligatie sa-ti sufle-n dos pana se deschide aeroportul. Probabil se ingrijesc de cei care zboara la bussiness, dar daca ai vrut low-cost cu 30euro pana la Madrid sau Barcelona, ce sa-i faci? Te inghesui in fata camerei ca sa apari pe PRoTv.

Nu ne stim purta.

Heraklion. O ora pana la zbor. S-a comunicat clar pe autocare ca nu e permis check-in-un cu lichide sau arme albe in bagajul de mana. Ne-am luat o cafea si ne-am postat la o cafenea in drept cu punctul de control. Ghiciti cum ne-am prins cu usurinta care ne sunt compatrioti? Foarte simplu: in afara de cei cu plase de Bila sau Profi, toti cei care aveau in carry-on: o sticla de ulei de masline, o sticla de crema pe baza de ulei de masline, o sticla de raki, o sticla de uzo, doua beri sau un briceag. Toti cei de mai sus au reactionat invariabil: "hai, dom'le, e doar o sticla de ...", iar raspunsul vamesilor a fost la fel de invariabil, pana s-a incheiat check-in-ul au umplut o lada cu diversi recipienti. Au fost prea zelosi? Probabil. Au aplicat regulamentul? Cu siguranta. A fost TOATA lumea informata cu privire la regulament? Desigur. Si atunci, de ce nici un albanez, italian, polonez, spaniol sau rus n-a trebuit sa lase nici un suvenir la vama din aeroport?

De ce doar ai nostri inca aveau la ei sticle de Borsec dupa un sejur de o saptamana in Grecia? Mai aveau inca apa carata de acasa sau le-au umplut la hotel de la robinet?

Metode alternative de recunoscut compatrioti prin aeropoarte: CELE mai mari papornitze sau cei mai pierduti in fata unui uscator cu senzor. Plase de cadou fancy de Zara sau CK umplute de acasa cu sandwich-uri. Mai ziceti voi, pana atunci, panorame grecesti:




3 comments:

Alin O. Tutac said...

foarte frumoasa seria :) felicitari

Anonymous said...

Asta imi aduce aminte de nervii pe care mi i-am facut si eu, la sfarsitul unei calatorii... dupa ore lungi cu avionul, de peste ocean, m-a pus dracu sa iau un autobuz din Germania pana acasa in Sibiu. Am fost inghesuita fara drept de apel intre sacose de rafie si plase burdusite, cu un "coleg de scaun" care ma intreba insistent cat am facut muncind in Germania si un sofer isterizat ca ii murdarim mocheta autocarului cu noroiul produs inevitabil de ploaia de afara... brr

Anonymous said...

Romanii nu au invatat inca ce inseamna turismul cu adevarat si grecia ar putea fi o lectie pentru ei